Tillbaka till information om Vindelälvsdalen

Vindelälven-
nationalälven

   Historia
   Beskrivning
   Vårfloden
   Naturskydd
   Växtlighet
   Djurliv

Nationalälvsdagen
16/8 Kalixälven
16/8 Vindelälven (Vindeln)
15/8 Vindelälven (Sorsele)
16/8 Torneälven (Kokkolaforsen)
16/8 Torneälven (Svanstein)


Naturskyddet har segrat!

 

midsommar_liten.jpg (4895 bytes)Den första april 1970 kom det slutliga beskedet - Vindelälven skulle inte byggas ut, den skulle bevaras orörd till kommande generationer. Regeringen Palme hade till slut kunggjort att älven skulle bevaras.

Det började egentligen med den omtalade "freden i Sarek" 1961, som inte var någon fred, och definitivt inte en av den svenska naturvårdens största "framgångar", som ibland hävdats. Naturvårdens överenskommelse med Vattenfall innebar bland annat fritt fram för Vindelälvens exploatering, som varit planlagd bakom mer eller mindre stängda dörrar redan i slutet av 1950-talet. Mycket tidigt ansågs Vindelälven vara en av våra mest "lönsamma" älvar, för exploatörerna av vattenkraften vill säga. Det långa spelet om Vindelälven var ett spel med delvis falska kort - det uppenbarades 1969 när de tolv kraftverken i 1962 års regionplan plötsligt reducerades till fyra-fem som teoretiskt borde löna sig att bygga ut, och knappt det kan man gissa. Saken blev inte bättre när det visade sig att förhållandet stid klart redan hösten 1967, men inte känt utanför de inre kretsarna. Nog sagt att hela 1960-talet var en enda lång period av utredningar, uppvaktingar, lobbying, aktioner för och emot, nya utredningar, riksdagsmotioner, tidningsskriverier, inlagor, avtal hit och dit osv. Det syntes alldrig ta slut. Den 6 december 1967 stod det klart att riksdagen med siffrorna 179 - 141 röstat för en bevarad älv. Ett par dagar senare meddelade Vattenfall att man redan ett år tidigare strukit Vindelälven ur de aktuella byggnadsplanerna!

I slutet av 60-talet hotades vår livsmiljö på olika sätt, då eller alldrig skulle det avgöras om den levande naturen var mera värd än döda siffror på ett papper. Vindelälven hotades av industiella samhällets glupande behov av energi. Då skapades Vindelälven som en symbol. Den blev med ens mycket mer än en älv, den blev ett begrepp, en symbol för skyddet av orörd natur. Den är älvarnas älv och den är vår!

Källhänvisningar


Vindelälvsdalen Copyright © VIEF 2003