Tillbaka till information om Vindelälvsdalen

Vindelälven-
nationalälven

   Historia
   Beskrivning
   Vårfloden
   Naturskydd
   Växtlighet
   Djurliv

Nationalälvsdagen
16/8 Kalixälven
16/8 Vindelälven (Vindeln)
15/8 Vindelälven (Sorsele)
16/8 Torneälven (Kokkolaforsen)
16/8 Torneälven (Svanstein)


Bilder på mera växter

brudborste.jpg (14281 bytes) skogsnaeva.jpg (12941 bytes) hjortron.jpg (15402 bytes)
Brudborste Circium Helenoides Skogsnäva Geraniaceae sylvaticum Hjortronblomma Rubus chamaemorus
Borsttistel

Beskrivning. Brudborste är en nästan tornlös tistel med stora blomkorgar. Den är flerårig och har krypande underjordiska utlöpare. Stjälken är enkel eller har ibland ett fåtal grenar. De nedre bladen är stora och hela medan de övre är hela eller djupt parflikiga, bladundersidorna är vitludna och ofta nästan silverglänsande. Korgarna är stora och sitter ensamma eller få tillsammans i toppen av stjälken. Blommorna är vackert rödvioletta eller sällan vita.

Midsommarblomster

Beskrivning. Midsommarblomster är den vanligaste av våra nävor (Geranium), den är en flerårig halvmeterhög ört med stora handflikiga blad och vanligen violetta blommor. Stjälkarna är dunhåriga och har också körtelhår. Midsommarblomster börjar blomma i juni-juli. Blommorna är ganska stora och sitter två och två i stora knippen, de är oftast violetta men i norra Sverige är vitblommiga exemplar inte ovanliga. Delfrukterna öppnar sig när de är mogna och fröet slungas  iväg med hjälp av den elastiska fruktnäbben.

Hjortron

Beskrivning. Hjortron är en låg flerårig ört med krypande jordstam, enkla blad, vita blommor och blekgula frukter. Bladen är njurformade och fem- till sjuflikiga. Hjortronen börjar blomma i maj i södra Sverige, i norr i juni-juli. Blommorna är stora och sitter oftast ensamma. Hjortronet är tvåbyggare, det vill säga att han- och honblommor sitter på olika exemplar. Frukterna är stora och välsmakande, först röda och omslutna av foderbladen men som mogna gula, saftigt mjuka och fria från de nedböjda fodren.
Hjortronen blommar tidigt och frostskadas lätt, varvid fruktsättning uteblir. Under hjortronår däremot kan det bli mycket bär, hjortronåret 1966 uppskattades Sveriges totala hjortronskörd till cirka 1200 ton, enligt Armfelt Hansell (Bärboken, 1969).

Till Vindelälvens historia Fors_beskrivning.jpg (4461 bytes) midsommar_liten.jpg (4895 bytes) flora_liten.jpg (3986 bytes) Räv
[Historia] [Beskrivning] [Naturskydd] [Växtlighet] [Djurliv]

 


Vindelälvsdalen Copyright © VIEF 2003