VINDELÄLVSDRAGET – 01

Dag 1. Etapp Ammarnäs-Sorsele - 96,5 km, 8 delsträckor

 

Det blev en strålande fin dagsetapp från Ammarnäs till Sorsele. Vid starten kl.9.00 var det c:a 10 grader kallt, soldis och lite lätt snö i luften och ju längre ner mot Sorsele hundförarna kom, desto klarare sken solen och värmde tävlingsförare, hundar och publik.

Den gemensamma starten med flera hundra hundar på startlinjen i Ammarnäs är alltid spännande och spektakulär. Det stora startfältet smalnar snabbt av nere på Tjulån när spannen ska in under bron. Det går också väldigt fort i starten när hundarna ivrigt väntat på att tävlingsledaren Olle Rosén ska fälla startflaggan.

Starten gick bra för alla utom för ett av favoritlagen – Team Optimisterna, Granö – vars ledarhundar trasslat till draglinorna, så de blev tvungna att stanna under bron och reda ut linorna. Det innebar att de lämnade Ammarnäs by som ett av de sista lagen och det förlorar man mycket på. Det är inte bara tiden som går på startfältet utan det blir många omkörningar att göra sedan, med allt vad det kan innebära av störningar och vidare trassel. Men Optimisterna kom som 4:e lag till första växeln i Kraddsele, knappt 5 minuter efter ledande tjejlaget Kebnekajsorna från Kiruna där Birgitta Holmgren som säker startförare tog ledningen redan in under bron i Ammarnäs. Tvåa ut i Ammarnäs var Skellefteå DHK och de växlade också som tvåa i Kraddsele, 1 min 20 sek efter Kebnekajsorna och 3 min 40 sek före Björksele Draghundsklubb.

Team Optimisterna körde stadigt upp sig i resultatlistan under resten av dagen, men klarade inte att ta in något på ledande Kebnekajsorna som kom in som segrare i Sorsele efter en väl genomförd dagsetapp på tiden 3.03,25. Tvåa till Sorsele kom Team Optimisterna, 7 min 26 sek efter. Trea IF Östersund ytterligare 11 min 07 sek efter. Fyra blev Skellefteå DHK, femma Team Siberian Husky och sexa Björksele DHK.

 

www.vindelalven.se finns alla resultat för varje sträcka och för dagsetappen. Där finns även bilder som kan beställas i högre upplösning än på hemsidan. Vill ni ha hjälp med att skriva – t.ex. följa ett speciellt lag - så kan ni få det också.

Bilder:                                               Per Igsell                                            070-6710089

Skrivande reporter:                             Åke Johansson                              070-3755288

Tävlingsledare:                               Olle Rosén                                          070-5683079

Press – övrigt:                                Ann-Kristin Ångström                             070-6548595

 

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström

Arrangör:                             Umeå Brukshundklubb