Pressinformation VINDELÄLVSDRAGET 2002 03 16

VINDELÄLVSDRAGET - Världens största draghundsstafett!

VINDELÄLVSDRAGET 2002 03 15 Dagsetapp: Björksele Hällnäs 120,5 km

Ännu en fantastisk solskensdag över 15-årsjubilerande Vindelälvsdraget! Mycket publik hade sökt sig ut för att följa tävlingen. Skottade solgropar, kaffekoks- och grilleldsdoft omvärvde dagens tävlande i Vindelälvsdraget - solen log, medvindarna drog lite sakta längs älven och polarhundarna flämtade i värmen. Men fortfarande är det inte riktigt så varmt så att snön blir blöt. Det är bra för hundarna. Om det blir kalla nätter och isigt i spåren, så får många hundar problem med tassarna. Många hundförare kör ändå med fleecesockar på hundarna, men för många kanske mindre vana förare och hundar är det bättre att slippa sockarna.

Starten i Björksele som är svår, med nedförsbacke och ganska trångt bjöd på en del strul i startfältet. De flesta av tätlagen kom iväg bra, men Dogmania stod kvar länge i startområdet. Vad som hade hänt innan vet man inte, men en hund hade trasslat till det med linor och sele så svårt, att de var tvungna att ta av alltihop och sela om hunden innan de kunde ge sig ut på jakt efter det övriga flyende fältet. Postel Dieter växlade ändå som 11:a i Vormsele och gjorde en bra uppkörning.

Första sträckan vanns av Liselott Eriksson i Vilhelmina Drag, 6 sekunder före Lena Westas-Havamäki för Team Optimisterna. Kebnekajsornas Birgitta Holmgren växlade som trea, men missade egentligen växeln och körde rakt fram på isen istället för att gå upp till stugbyn. När misstaget väl stod klart för henne, parkerade hon hundarna nere på älven och sprang bakvägen upp till växeln och växlade till nästa förare. Påföljden från tävlingsdomarna blev 10 min tidstillägg på sträckan, men Kebnekajsorna leder ändå totalt med 17 min 15 sek före Team Optimisterna.

Dagsetappen vanns av Kebnekajsorna 3min 53 sek före Team Optimisterna. Trea blev Dogmania ytterligare 31,04 efter och Vilhelmina Drag blev fyra, 54 sek efter Dogmania. Totalt efter 4 dagar leder nu Kebnekajsorna, 17 min 15 sek före Team Optimisterna. Trea ligger Dogmania 1.30,59 efter ledande Kebnekajsorna och med Vilhelmina Drag tätt nosande i hälarna, 40 sek bakom. Det ser ut att bli en strid om förstaplatsen mellan Kebnekajsorna och Team Optimisterna, medan striden om tredjeplatsen kommer att stå mellan Dogmania och Vilhelmina Drag.

Bland det roligaste med Vindelälvsdraget är de lokala funktionärernas stora engagemang. Människor som knappt vet vad en draghund är, sitter ute i buskarna och tar tider, säljer fika, ordnar kring växlingsplatserna, ser till att leden är i bra skick och innebär en stark, positiv resurs som traditionsbärare av Vindelälvsdragsandan en stark ingrediens i tävlingens själ att tävla, ha kul och att se till att det blir just så roligt som man vill.

På www.vindelalven.se finns alla resultat för varje sträcka, för dagsetappen och totalt. Där finns även bilder som kan beställas i högre upplösning än på hemsidan. Vill ni ha hjälp med att skriva t.ex. följa ett speciellt lag - så kan ni få det också.

Bilder: 			Pär Igsell		070-6710089
Skrivande reporter:	Åke Johansson	070-3755288
Tävlingsledare:		Olle Rosén		070-5683079
Press övrigt:		Ann-Kristin Ångström	070-6548595
Draghälsningar Ann-Kristin Ångström Arrangör: Umeå Brukshundklubb