VINDELÄLVSDRAGET –04

Första dagsetappen Ammarnäs – Sorsele, 96,5 km, 8 sträckor

 

Mulet väder och några minusgrader inledde första dagen av årets Vindelälvsdrag. Av 37 anmälda lag kom 33 till start. Starten var flyttad ned på Tjulån och då fick man en längre startsträcka innan lagen skulle in under bron i Ammarnäs vilket gjorde att starten blev mycket lugnare än vanligt och inget strul inträffade inne på startområdet. I täten ut från Ammarnäs låg fjolårstvåan Kebnekajsorna från Kiruna och fjolårsvinnaren Team Optimisterna från Lillsele samt Hot Dogs. Emellertid råkade Arne Nylander för Hot Dogs lite senare ut för att ett ekipage med två hundar i lina hoppade över hans slädhundspann och det tog tid att reda ut härvan innan de kunde fortsätta. Han slutade ändå på en 5:e plats på sträckan. 

Kebnekajsorna och Team Optimisterna hade en tät körning på första sträckan och till växeln i Kraddsele kom Kebnekajsorna 1 sek före Team Optimisterna. De behöll sin ledning genom andra och tredje växeln och drygade dessutom ut avståndet till 1 min 36 sek. På 4:e sträckan körde Pasi Heinonen förbi och växlade med en ledning till Kebnekajsorna med 4 min 32 sek. Inför 7:e sträckan ledde Team Optimisterna med 6min 49 sek, men vid 7:e växeln i Nedre Norra Örnäs körde Marita Gustavsson fel och fortsatte läns älven istället för att köra upp till växeln och det tar tid att vända och få in hundarna på rätt väg igen. Sen kunde inte Team Optimisterna hämta upp det försprång som Kebnekajsorna fått utan de segrade på dagsetappen med 58 sekunder. På tredje plats kom Norsjö Hundkörare och det är kul att de är uppe bland tätlagen efter många års placeringar längre ned i listan. 2 min 18 sek efter Norsjö kom Skellefteå Draghundsklubb 7 min 56 sek senare.

 

Fina prestationer under dagen:

-         Kampen mellan Kebnekajsornas Birgitta Holmgren och Team Optimisternas Lena Vestas Havamäki på första sträckan.

-         Magnus Vesterlund på första sträckan som körde in på en 3:e plats med sitt pulkaspann (nordisk stil – skidåkare och hund med pulka) i kamp med de stora slädhundspannen med rutinerade och SM- och VM-meriterade förare som Birgitta Holmgren, Lena Vestas Havamäki, Jan-Åke Persson och Arne Nylander.

-         Pasi Heinonens uppkörning på fjärde sträckan.

 

I morgon fredag går starten 09.00 i Sorsele. Dagsetappen går till Björksele, 133,0 km, 8 sträckor. Beräknad målgång c:a 12.30 – 13.00.

 

Arrangör: Umeå Brukshundklubb

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström