VINDELÄLVSDRAGET 2003

Dag 3 Etapp: Björksele - Hällnäs  Totalt 125,0 km  9 delsträckor

Morgondagens etapp startar 9.00 i Hällnäs och beräknad målgång för tätlagen i Vännäsby  vid 11.00 c:a.

Natten bjöd på några minusgrader som gjorde spåren hållbara, men ganska hårda, de första sträckorna innan solen mjukade upp underlaget. Dagen bjöd på fint väder med soldis och plusgrader som värmde både tävlande och publik. För många av de tjockpälsade hundraserna blev det väldigt varmt att jobba hårt i spåren och man kunde se hundskötare som hällde vatten i och över hundarna innan start. På de längre sträckorna stannade många och vattnade hundarna på strategiska ställen. Det tjänar man på, för annars stannar de bara upp och snappar snö från sidan av spåret. Många hundar stannar helt enkelt, hoppar av spåret och ut i djupsnön och svalkar sig genom att rulla i snön – vilket kan trassla till linor och  ekipage på det värsta sätt.

Starten i Björksele blev dramatisk. Efter nedförsbacken smalnar spåret av och i första kurvan körde tre stora spann ihop och det tog tid att reda ut linor och få hundarna på rätt plats. I den härvan satt Team Optimisternas Rune Haugmo fast och kom därför på efterkälken redan i starten. Kebnekajsorna som alltid är startsnabba var först ut, tätt följda av Team Siberian Husky, men det ville sig inte för dem ändå. Kebnekajsorna fick ännu en gång problem med ledarhunden och fick byta hundar från spannet för att hitta någon som ville dra i ledningen.

Holmsunds HK som gjorde en bra körning i går, kom först till växeln i Vormsele där Team Optimisterna växlade som 4 och Kebnekajsorna som 21:a lag! Holmsunds HK behöll täten fram till växeln i Föjsviken, där Team Optimisterna återställde ordningen genom att ta ledningen med god marginal och behöll den sedan genom resten av dagen. Kebnekajsornas upphämtning svarade Christina Linder i mångt och mycket för, som på dagens andra etappsträcka mellan Vormsele och Rusksele, vann sträckan och gjorde en fin körning. Vid växeln i Rusksele låg Kebnekajsorna på en fjärde plats och de klättrade sedan uppåt och låg omväxlande på andra och tredje plats i en hård kamp med Holmsunds HK. I den kampen segrade till sist Kebnekajsorna som kom som andra lag till Hällnäs, c:a 4 min före Holmsunds HK.

Inför sista dagsetappen leder Team Optimisterna stort, 51 min 33 sek före Kebnekajsorna som har Holmsunds HK 16 min 22 sek efter. På fjärde plats ligger Hot Dogs, femte Team Teien och sexa ligger Team Siberian Husky.

Bra körningar under dagen: Kebnekajsornas Christina Linder, sträcka 18 Vormsele-Rusksele, där hon vann sträckan och körde upp laget från 21:a till 4:e plats. Karin Ågren, Holmsunds HK som blev trea på sträcka 18. Älvhällans DHF, Östen Persson som vann sträcka 19 mellan Rusksele-Forsholm – Älvhällan ligger på 13:e plats i sammandraget. Team Optimisternas Petter Karlsson som slog nytt sträckrekord på sträcka 25 mellan Strycksele – Hällnäs.

Som det ser ut inför sista dagens etapp mellan Hällnäs – Vännäsby, så borde Team Optimisterna ta hem segern i årets Vindelälvsdrag – om inget katastrofalt inträffar. Kebnekajsorna får toppa sitt lag och hålla undan för Holmsunds HK som säkert vill vara med och slåss om andraplatsen. Efter dessa lag är det c:a 15 min till fjärde lag Hot Dogs som ser ut att få det svårt att ha med slutstriden att göra.

www.vindelalven.se finns alla resultat för varje sträcka, för dagsetappen och totalt. Där finns även bilder som kan hämtas direkt från hemsidan.

Tävlingsledare:                                           Olle Rosén                           070-5683079

Press – övrigt:                                            Ann-Kristin Ångström          070-6548595

 

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström

Arrangör:       Umeå Brukshundklubb