VINDELÄLVSDRAGET 04

Dagsetapp 4 Hällnäs – Vännäsby 70,5 km 5 sträckor

 

Det var mulet och motvind när VINDELÄLVSDRAGET startade från Hällnäs kl. 09.00 i morse. Föret var snabbt och bra men på de sista sträckorna in till målet i Vännasby började det snöa och det gick lite långsammare.

Det var bäddat för en spännande dag med en ledning för Kebnekajsorna med 8 min 38 sek före Team Optimisterna. Kampen om tredjeplatsen var också hård, med Skellefteå DHK c:a 11 minuter före Norsjö Hundkörare. Det kan låta mycket i tidsdifferens, men marginalerna är små i sporten och ett litet misstag kan leda till en stor katastrof. Det kan räcka med att hundarna tar fel spår och sen är det svårt att vända dem och få dem att gå rätt igen t.ex.

Starten gick bra – utan strul – och Kebnekajsornas Birgitta Holmgren tog ledningen före Pasi Heinonen Team Optimisterna, men Pasi var den som kom först till växeln i Vindeln, 26 sek före Birgitta. Vid andra växeln i Vindelheden Ledde Team Optimisterna med 54 sek när Lena Vestas-Havamäki lämnade över till Maria Mäki. Hon körde med sina två hundar och på skidor, ikapp och förbi Bertil Gustafsson med sitt spann med 8 hundar. En strålande prestation! Hon växlade med en marginal på 1 min 47 sek.

Till Vännfors kom lagen samtidigt och nu var frågan vem som skulle ta sträcksegern till Vännäsby. Endast en katastrof kunde nu hindra Kebnekajsorna från att ta hem totalsegern.

Men det gick som Kebnekajsorna ville. Malin Brännvall kunde gå först över mållinjen, och precis som Maria Mäki körde hon på skidor och med två hundar ifrån Team Optimisterna med 2 min 17 sek.

Kampen om andraplatsen blev också spännande. Skellefteå DHK hade 12 minuters marginal till Norsjö Hundkörare från gårdagens totala resultat. Norsjö kom emellertid först till målet i Vännäsby och då följde en spännande väntan på Skellefteås Taina Teres. Hon är förlamad från midjan och ned efter sjukdom och sitter i pulkan och stakar sig fram med sina två hundar. Men när det var drygt två minuter kvar av marginalen, kom Taina stakande in i målet. En fantastisk avslutning av Taina och Skellefteå DHK! Tilläggas kan, att Taina i slutet på 80-talet/början på 90-talet var yppersta elit i draghundssammanhang och hade totalt 8 sträckrekord från den tiden.

Årets VINDELÄLVSDRAG blev en spännande tillställning. Att de nordiska förarna på skidor kan hävda sig mot de stora spannen, beror mycket på den regeländring som genomfördes i år och som innebär att om man bara kör med två hundar, så behöver inte hunden dra någon pulka. Det blir snabbare och man har inte så mycket som kan strula.

 

www.vindelalven.se finns alla resultat för varje sträcka, för dagsetappen och totalt. Där finns även bilder som kan hämtas direkt från hemsidan.

Tävlingsledare:                                           Olle Rosén                           070-5683079

Press – övrigt:                                            Ann-Kristin Ångström          070-6548595

 

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström

Arrangör:       Umeå Brukshundklubb