Pressinformation

VINDELÄLVSDRAGET 2005

Dag 3 – dagsetapp Björksele – Hällnäs, 112,5 km

 

Strålande sol – igen! Lite vind, men en varmare dag än gårdagen med temperatur kring -2 grader. Ännu en härlig vårvinterdag på Vindelälvsdraget!

Starten i Björksele är extra spektakulär, eftersom den går i nedförsbacke och farten blir hög. Sen smalnar spåret av och det kan bli trångt i kurvan ut mot älven. Men idag gick allt bra – inget strul i starten och alla kom iväg som de skulle.

Först ut var Kebnekajsorna, Team Optimisterna, Team Gafsele och Alpentrail, men till första växeln i Vormsele kom ledande Team Optimisterna först, tätt följda av Team Gafsele som dock inte hade någon att växla till, eftersom bilen med det avlösande ekipaget hade blivit påkörda av en polispiket och s.a.s. hamnat i byråkratins klor. Allt kan hända under äventyret Vindelälvsdraget! Efter Team Gafsele kom Alpentrail, Skellefteå BHK och som 5:a Kebnekajsorna. Vid andra växeln i Rusksele ledde fortfarande Team Optimisterna, men nu var Alpentrail uppe på andra plats och Kebnekajsorna trea. De tre tätlagen drog ifrån det övriga fältet och befäste sina positioner. Resten av dagen i täten handlade om dessa tre lag.

Alpentrail tog över ledningen på 3:e och 4:e sträckan, men sen tog Team Optimisterna tillbaka befälet och släppte sen inte konkurrenterna inpå sig.

Först till Hällnäs kom Team Optimisterna med Alpentrail som tvåa och Kebnekajsorna trea. Inför sista dagsetappen leder Optimisterna med 16 min 47 sek före Alpentrail och med Kebnekajsorna ytterligare 12 min 50 sek efter. Team Optimisterna verkar fast beslutna att ta sin andra inteckning i det vackra vandringspriset som är slöjdat av Kay Isaksson  från Lycksele.

I morgon, söndag, är den kortaste dagsetappen med 5 sträckor och en totallängd av 70,5 km. Jag tror vi kommer att få se en härlig strid om dagsetappsegern mellan de tre tätlagen som kommer att toppa sina lag och sätta in det bästa de har för att komma först till Vännäsby.

 

Bra prestationer under dagen:

-          Team Gafseles Maryse Kappens som låg hack i häl på Team Optimisterna på första sträckan. Team Gafsele ligger på 17:e plats totalt i tävlingen.

-          Trondheim Trekk- og Brukshunds Trine Sörum som vann 2:a sträckan.

-          Hot Dogs Anna Asplund som vann 3:e sträckan – hon åker som ungdom (15-20 år).

-          Kebnekajsornas Emelie Waara som vann 5:e sträckan trots att hon åkte fel in mot växlingen och körde 2-300 meter för långt – hon åker som ungdom med dispens (12-15 år).

-          Team Previas Anna-Karin Könberg som kom på fjärde plats efter tätlagen på sista sträckan in till Hällnäs. Hon körde med en ensam hund (Hejkläppens Milou) och var bara en dryg minut efter segrande Rune Haugmo för Team Optimisterna. Team Previa ligger på 21:a plats totalt.

-          Rune Haugmo tog på sista sträckan sin 21:a sträckseger i Vindelälvsdraget!

 

Draghälsningar: Ann-Kristin Ångström tel 070-6548595

Arrangör: Umeå Brukshundklubb & Vief