Pressinformation

VINDELÄLVSDRAGET 2005

Dag 4 – sista dagsetappen Hällnäs – Vännäsby, 70,5 km, 5 delsträckor.

 

Inför sista dagsetappen hade Team Optimisterna kopplat ett fast grepp om ledningen med ett försprång till Alpentrail med 16 min 47 sek. Kebnekajsorna låg trea ytterligare 8 min 10 sek efter. Till 4:e lag Skellefteå Dhk var det sen ett rejält avstånd på mer än 35 minuter.

Det stod klart att dagens etapp i första hand skulle gälla strid om segern i dagsetappen och vem som skulle komma först till Vännäsby.

I det soliga vårvintervädret verkade Alpentrail vara mest sugna att få en dagsetappseger. De ledde under de tre första sträckorna före Team Optimisterna och Kebnekajsorna, men vid fjärde växeln i Vännfors kom Team Optimisterna in först till växling och hade då ett försprång på 55 sek till Alpentrail. Kebnekajsorna växlade som trea där, men låg en bra bit efter. På sista sträckan in till målet i Vännäsby drog Team Optimisterna ifrån ytterligare och kom som första lag på dagsetapptiden 2 tim 09 min 42 sek. Alpentrail kom in som tvåa med 2.13,06, trea Kebnekajsorna 2.19,48. Detta blev också den totala slutställningen i 2005 års VINDELÄLVSDRAG. Team Optimisterna åkte de 40 milen från Ammarnäs till Vännäsby på den totala tiden av 13 tim 17 min 13 sek. Alpentrail 2:a på 13 tim 37 min 24 sek. Kebnekajsorna blev totalt trea på tiden 13 tim 51 min 56 sek. Fyra blev Skellefteå Dhk 14 tim 52 min 35 sek. Femma blev Hot Dogs 15 tim 06 min 26 sek.

 

Det blev en fin avslutning på årets VINDELÄLVSDRAG. Solen slösade med sitt sken över deltagare och mycket publik längs spåret och i växlarna. -14 grader på morgonen blev snabbt till dagsmeja och behagligt väder för folk och hundar. Spåren har varit jättefina och allt har gått utan problem. Österrikiska laget Alpentrail blev en bra krydda i tätstriden som de senaste 5 åren har stått mellan Kebnekajsorna och Team Optimisterna. Genom årets prestation av Team Optimisterna så erövrade de sin andra inteckning i VINDELÄLVSDRAGETS vandringspris. De vill väldigt gärna ta hem vandringspriset för alltid och för det krävs 5 inteckningar. Men jag är övertygad om att det är fler lag som också vill ha den trofén!

 

Fina prestationer under dagen:

-          Lars Lind, Skellefteå Dhk, slog nytt sträckrekord på första sträckan mellan Hällnäs och Vindeln med 36 sekunder.

-          Maria Mäki, Kebnekajsorna, slog sitt eget sträckrekord på sträckan mellan Vindelheden och Rödåsel med16 sekunder.

-          Ole Petter Engli, Team Optimisterna, slog sträckrekord på sista sträckan mellan Vännfors och Vännäsby med 1 min 18 sek.

 

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström tel 070-6548595

Arrangör: Umeå Brukshundklubb