VINDELÄLVSDRAGET 20 ÅR 2007-03-15

Första dagsetappen, Ammarnäs – Sorsele, 96,5 km, 8 delsträckor om 8,5 – 21,5 km

 

Efter en mulen morgon och lite snö under natten, så klarnade det plötsligt upp en timme före starten i Ammarnäs. Det var 2 plusgrader och lite vind, men föret var relativt snabbt och spåret var hårt och fint. Starten gick utan större strul – det var bara några hundspann som trasslade in sig i sina egna linor och blev sena ut från startområdet. Först ut var fjolårsvinnaren Alpentrail från Österrike som såg lugnt beslutsamma ut att försöka upprepa den prestationen. Sist ut var laget Lucky Loosers som tog det lugnt i starten.

 

Lag 34, Alpentrail kom mycket riktigt först till växeln i Kraddsele. Där ledde de med 16 sekunder över Team Bridgestone från Lycksele, vars försteman Magnus Sjöberg gjorde en fin åkning. Han är en av de åkare som prioroterat Vindelälvsdraget före EM som går i Hamar denna helg! Samelandsresor växlade trea, 1,19 efter Alpentrail och lag 16 växlade som 6:e lag och låg 4 min 07 sekunder efter Alpentrail. Men lite dramatik var det i Växeln i Kraddsele – Alpentrail tappade sitt spann medan de väntade på växlingen, men handlern kastade sig in före släden och släpades med c:a 40 m innan de kunde få stopp på spannet. Det gäller att inte slappna av eller missa när man har 8 dragsugna hundar framför släden som bara vill iväg! Som tur var hann de vända spannet och återgå till växlingsområdet innan första sträckan hunnit fram till växeln.

 

Alpentrail drog sedan ifrån, vann 5 av 8 delsträckor och en av dem med nytt sträckrekord. Det var på 3:e sträckan mellan Gillesnuole och Hemfjäll som Heini Winter sänkte rekordet med 25 sekunder. Lag 6, Samelandsresor tappade på 2:a sträckan och ramlade långt ned i resultalistan, men gjorde sen väldigt bra körningar av bl.a. Per Sundin och Tommy Nilsson som båda var tvåa efter Alpentrail på sina delsträckor och Samelandsresor kom som 3:e lag till Sorsele.

 

Lag16, Hot Dogs, växlade som 6:e lag i Kraddsele, 4 min 07 sek efter Alpentrail. På Nästa sträcka körde Rune Haugmo upp till 3:e plats och resten av dagen låg laget bland de bästa på sträckorna och slutade som 2:a på dagsetappen.

 

I morgon, fredag, går starten kl.10.00 i Sorsele. Dagsetappen går till Björksele, 113 km, 8 delsträckor 6,5 – 25 km.

 

Draghälsningar Ann-Kristin Ångström tel 070-6548575

Arrangör: Umeå Brukshundklubb