VINDELÄLVSDRAGET 2008-03-12

Andra dagsetappen går från Sorsele till Björksele, 113,5 km, 8 delsträckor.

 

Den andra dagsetappen av 2008 års Vindelälvsdraget började med flera lag i topp och med storfavoriterna, Alpetrail, Österrike, på efterkälken.

Vid målet i Björksele var dock ordningen i ordningsställd med Alpentrail sju minuter före dagens tvåa Hot Dogs vilket var en ovanligt liten skillnad mellan lagen i täten.

 

Från start var det flera lag kämpade om tätplatsen i ett före som inte var det bästa, med ett lätt fuktig snöfall och vattengropar lie varstans på spåret. Under de två första sträckorna var lagen tätt samlade vilket gjorde tävlingen mycket intresant för de som följde loppet mellan de olika växlarna.

Först till växeln i Saxnäs var Plassarna, Arvidsjaur, före Skellefteå BHK som var 1 min och 20 sekunder efter. På tredje plats låg då Sundsvalls BHK lag 1, tio sekunder efter tvåan och tio sekunder före fyran Södra Dalarnas DHK. Storfavoriterna Alpentrail låg bara på en sjätte plats efter att spannet fastnat bakom en vattesamling, efter en kilometer från start, som hundarna inte ville gå igenom vilket innebar att spannet tappade både placeringar och fart.

 

På vägen från Saxnäs till växeln i Blattnicksele hade Team Alpentrail tagit in hela försprånget och utökat det till 20 sekunder före Plassarna från Arvidsjaur och 1.15 före Södra Dalarnas DHK och Kiruna Draghund. På sjätte plas låg då Hot Dogs 2 minuter och 16 sekunder efter täten.

På tredje sträckan mellan Blattnicksele och Sandsele körde Hot Dogs upp sig till  tredje plats. På sträckan Sandsele Torviksele körde Hot Dogs upp till andraplatsen och kunde därefter behålla den ända in till målet i Björksele.

I de bakre delarna av fältet var det ständigt omkastningar mellan lagen som kämpade om platserna efter de två tätlagen.

 

En mycket bra prestation gjorde Samelandsresors Per Sundin på den 9,5 km långa sträckan mellan TorvikseleGargnäs som han körde på 17 min och 40 sekunder vilket var ynka sju sekunder från banrekordet på 17.33. Med tanke på föret var det en mycket bra prestation,

 

Dagens djupdykning gjorde Gunnar Söderlind, Holmsund, i lag Älvhällans DHF på den 25 km långa sräckan mellan Råstrand och Vindelgransele. Bara någon kilometer efter starten blev det tvärstopp och Gunnar dök på öronen i ståpavattnet.

- Både jag och hunden dök ner helt under vattnet och jag blev genomblöt, berättar Gunnar efter målgången i Vindelgransele.

 

På lördag DAG 3: BJÖRKSELE - HJUKEN 118,5 km Gemensam start 10.00 i Björksele

 

w.w.w.vindelalven.se kan ni följa tävlingen. Där finns resultat, bilder och dagsfärsk information. Vi har även en gps på tätskotern så man kan se var täten befinner sig under tävlingen.

 

Draghälsningar:   Ann-Kristin Ångström tel. 070-6548595

                  Åke Johansson             tel. 070-3755288

Arrangör: Umeå Brukshundklubb & Vindelälvens ekonomiska förening.