Inte ens en felkörning underlördagen med en tidsförlust på 17 minuter på en sträcka kunde hindra Team Alpentrail, Österrike, från att ta hem segern i det 21 Vindelälvsdraget, som avslutades på söndagn. I och med segern tog de även hem vandringspriset.

 

Den avslutande dagen av årets Vindelälvsdrag bjöd på mycket fina förutsättningar för draghundskörning med tio minusgrader på morgonen och därmed hårda och fina spår efter Vindelälven från Hällnäs ner till Vännäsby. Inför avslutningsdagen ledde Team Alpentrail med nio minuter och 45 sekunder före Hot Dogs. Differensen hade kunnt vara betydligt större om inte en av Alpentrails förare kört fel under lördagen vilket gjorde att laget på den sträckan tappade 17 minuter.

Den sista dagen blev till stor del en defilering för det duktiga darghundsförarna från Österike som med ett mycket jämt lag knaprade in minut för minut på varje sträcka. De låg nämligenpå en fjärde plats efter den första sträckan som vanns av Södra Dalarnas DHK:s Mikael Pettersson. Vid den andra växeln var Österikarna på andra plats bara sekunder efter Sundsvallslaget för att därefter ohotade köra ner mot målet i Vännäsby och segern I åres lopp. Årets seger var den tredje för Österrikarna som därmed top hem vandringspriset. Därmed måste nu tävlingsledaren Olle Rosen och hans engagerade stab ta fram ett nytt vandringspris till nästa år.

Någon större kamp om de övriga tätplatserna i sammandraget var det inte hellre inför den sista dagen då tvårona Hot Dogs ledde med 17 minuter och nio sekunder före tredjelaget Samelandsresor. På sista dagesteppen blev det inga omkastningar i toppen utan Hot Dogs behöll sin andraplats före Samelandsresor.

Lördagens prestation stod Hot Dogs Anneli Esberg för när hon på sträckan Forsholm-Siksele, körde de 9,5 kilomertarna på 17 inuter och 24 sekunder vilket innebar att hon satte nytt sträckrekord och därmed raderade ut det älsta sträckrekordet som sattes 1994   av Inger Keisu, Kebnekajsorna.

För lagen som ligger längre ner i resultatlistan handlar det mest om att köra mot egna mål och ha en trevlig samvaro tillsammans med lagkamraterna.

I samband med Vindelälvsdraget delar Lantmännen Doggy ut ett ungdomspris till en ungdom som visat framåtanda som hundkörare. Huvuddelen av de ungdomar som tidigare erhållit priset har sedan kommit att ingå i det svenska landslaget av draghundskörare. Året pris tilldelas Ida Pontén från Borlänge, så det blir ett namn att lägga på minnet.

 

w.w.w.vindelalven.se kan ni följa tävlingen. Där finns resultat, bilder och dagsfärsk information. Vi har även en gps på tätskotern så man kan se var täten befinner sig under tävlingen.

Draghälsningar:           Ann-Kristin Ångström tel. 070-6548595

Åke Johansson tel. 070-3755288

Arrangör: Umeå Brukshundklubb & Vindelälvens ekonomiska förening.