Pressinformation 12:e mars

VINDELÄLVSDRAGET 98


Första dagen på det 11:e Vindelälvsdraget bjöd på strålande sol , lätt medvind och några få minusgrader. Kvällen innan kom det emellertid 15-20 cm nysnö, som gjorde att det blev trögt före med visst genomslag för de tyngre hundraserna. Vid växlarna blev det fort upptrampat och svårt att ta sig fram i själva växeln. Men detta före tyckte de flesta var mycket bättre än den skarpa isiga snö som varit dagarna innan. Framför allt tänker man ju på sina hundar en sån här gång - och isigt före sliter hårt på mjuka hundtassar. Tack vare det fina vädret blev dagens etapp en strålande upplevelse för de 46 lag som startade i Ammarnäs. Det är det största antal lag som har ställt upp i Vindelälvsdragets historia.

Starten i Ammarnäs är alltid snabb och spektakulär, när lagen strax efter start ska åka under den lilla bron över Tjulån inne i byn, men i år gick starten utan ihopkörningar och annat mankemang. Fjolårstvåan Doggy Express Björksele tog ledningen ut från Ammarnäs, men först till Kraddsele kom Sollefteås världsmästare Jan Svensson som inte heller hade startat i första ledet eftersom seedningen baserades på fjolårsresultaten. Doggy låg tvåa i Kraddsele med Team Lone Star som trea men efter andra sträckan ledde Team Lone Star hela vägen in till Sorsele. Kampen om andra och tredjeplatsen kom att stå mellan Doggy Express Björksele och tjejlaget Kebnekajsorna från Kiruna, där Kajsorna låg före Doggy efter 4:e och 5:e sträckan, men sen tog Doggy över andraplatsen som de sen höll in till mål.

Ett roligt spann i dagens tävling var Umeå Brukshundklubb på 5:e sträckan, som körde med två Grand Danois - en hundras som inte är så vanlig i draghundssammanhang - trots att vi tidigare något år räknade upp till 40 olika hundraser som deltog i Draget!

Tania Teräs på sista sträckan för Vi Kunn Kör Hunn, gjorde en strålande prestation tillsammans med sitt enspann vorsteh. Tania var en mycket duktig draghundsförare i början på 90-talet, men blev sjuk och sitter nu i rullstol. Hon kör sittande i pulkan och hjälper till med händerna och hon blev 35:a av 46 lag på sin sträcka.

I morgon fredag går starten kl. 9.00 i Sorsele och andra dagens etappmål är Björksele.

Draghälsningar: Ann-Kristin Ångström 010-2548578 Arrangör: Umeå Brukshundklubb