Pressinformation 13:e mars

Vindelälvsdragets andra dag började med tätt snöfall och temperaturer strax 'under nollstrecket. Det snöade kraftigt hela första delen av tävlingen, vilket gjorde föret tungt och inga sträckrekord noterades under dagen. Men just när de första lagen gick i mål i etappmålet Björksele, så bröt solen igenom molntäcket för en stund och snöfallet avtog successivt.

Starten i Sorsele gick bra för alla lag utom Lag 11 AmuGruppen Yrke, som körde ihop med ett annat spann just i starten och fick efter det så mycket trassel med utrustningen att de fick bryta den sträckan. Det som händer då är att laget får sämsta tid + 10 minuter på sträckan, men laget gör en nystart och får fortsätta.
Snabbaste lag till Nedre Saxnäs var det tyska laget från Kronbach (lag 42) som igår slutade på en 8:e plats. Tvåa till Nedre Saxnäs var Lag 34 Baron Hundfoder och trea Lag 43 Team Lone Star som vann gårdagens etapp med nästan 16 minuter. Lone Star låg kvar på tredjeplatsen under ytterligare en sträcka, men sen började de plocka plceringar tills de vid 4:e växeln åter låg i täten och behöll ledningen in till etappmålet i Björksele. Gårdagstvåan Doggy Express Björksele växlade som fjärde lag i Nedre Saxnäs, låg först i nästa växel efter en fin körning av Peder Lindström, men ramlade sen ner till tredje och fjärde plats för slutligen komma trea på dagsetappen. Doggy hade en del strul längs banan - och sånt hör ju faktiskt också till tävlingen - men att få en hel liten renhjord framför hundspannet är knappast vad en hundförare önskar sig. Detta hände en bit innan sista växeln i Vindelgransele och problemet uppstår när renarna slutligen hoppar av spåret, då är det svårt att få hundarna att gå åt något annat håll. Melker Fredriksson gjorde emellertid en fin körning på sista sträckan och kunde hämta upp till en slutlig tredjeplats.

Kebnekajsorna - tjejlaget från Kiruna - som igår slutade trea, började inte så bra med en 5:e plats på första sträckan, men sen gjorde tjejerna en rejäl upphämtning med Maria Mäki, Ylva Hardesson, Anna Björklund, Birgitta Holmgren, och Åsa Stöckel som antingen vann eller blev tvåa på sina resp. sträckor. Kebnekajsorna kom som andra lag till etappmålet i Björksele och ligger totalt sett tvåa, 20 min 48 sek efter Team Lone Star och med Doggy Express Björksele 18 min 47 sek efter sig.

Det kan tyckas att marginalerna mellan de första lagen är stora, men det behövs bara lite strul av något slag, så kan situationen ändras radikalt. Inför morgondagens etapp Björksele - Hjuken/Hällnäs, så hoppas arrangörerna på bättre väder, vilket inte är otroligt enligt meteorologerna. Dagens banor blev tunga p.g.a. nysnön, men spåret höll och tävlingen flöt fint.

Draghälsningar: Ann-Kristin Ångström 010-2548578 Arrangör: Umeå Brukshundklubb