Pressinformation 14:e mars

VINDELÄLVSDRAGET - 98

Lördag 14/3 1998. Tredje dagsetappen Björksele - Hjuken/Hällnäs 122,5 km 9 sträckor

Tredje dagens morgon grydde i strålande kontrast till fredagen snöfall, med sol från klarblå himmel och - visserligen - 20 grader kallt direkt på morgonen, men innan start var temperaturen behaglig för både förare och hundar. Starten i Björksele är en mäktig syn, när startfältet står uppställt i utförsbacken bakom Föreningshuset ned mot älven. Det går fort i starten och från det skällande och vrålande som kommer från alla ivriga hundar blir tystnaden efter starten kompakt och lagen försvinner snabbt ut på banan och borta. Starten gick bra - det strular nästan alltid för något lag - och den här gången blev lag 28 stående kvar en stund sedan en hund i spannet hade trasslat in ena benet i linorna. Första lag till Vormsele var Doggy Express Bjöerksele med en fin körning av Peter Lindström 16 sek före Lag 47 Söllefteå DHK:s världsmästare Jan Svensson och ytterligare 44 sek före Lag 34 Baron Hundfoder:s Lena Westas-Havamäki. Det blev nytt sträckrekord, men hur det ska behandlas i rekordtabellen vet vi ännu inte, eftersom sträckan är omdisponerad.

Totalledande Team Lone Star kämpade om täten med Doggy och Baron de fem första sträckorna, men sedan drog de ifrån och behöll täten in i målet i Hjuken. Totaltvåan Kebnekajsorna låg på 4-5 plats på de 6 första sträckorna sträckorna, innan Viktoria Salomonsson kunde köra upp till den andraplats som de behöll till mål. Kampen om trejeplatsen hårdnade efter en bra dag för lag Baron. Andraplatsen på förstasträckan bäddade för den upphämtning som laget gjorde när de nådde Hjuken som tredje lag och därmed slog totaltrean Doggy på dagsetappen. På andra sträckan mellan Rusksele och Forsholm gjorde Kristina Åström en suverän körning där hon vann sträckan och tog upp laget från tredje till första plats. På den följande sträckan till Siksele ramlade Baron åter ned till den tredje plats som de sen behöll in i mål.

Några andra bra körningar under dagen:
Sträcka 1. Jan Svensson, Sollefteå DHK 2:a, Johannes Kronbach, Kronbach 4:a.
Sträcka 2. Volkmar Stuber, Kronbach 3:a.
Sträcka 4. Kim Eickelmann, Kronbach 2:a.
Sträcka 5. Robert Bergman, Homsunds HK Royal 2:a.
Sträcka 7. Lars-Ola Lundborg, Korsdraget 2:a.
Sträcka 8. Volkmar Stuber, Kronbach 1:a.
Sträcka 9. Johan Bromée, Pointer Sisters & Brothers Specific 3:a. 

Inför sista dagsetappen med start i Hjuken och målgång i Vännäsby ser det ut som om Team Lone Star är ohotat med nästan 32 minuters ledning före Kebnekajsorna som har c:a 25 minuters ledning före Doggy. Men det kan bli en rejäl kamp om andraplatsen totalt eftersom det nu bara skiljer 5 minuter mellan Doggy och Baron. Sedan kan ju kampen om dagsetappen bjuda på mycket spänning.

Draghälsningar: Ann-Kristin Ångström 010-2548578
Arrangör: Umeå Brukshundklubb