Pressinformation 15:e mars

VINDELÄLVSDRAGET 1998

Dag 4. Sista etappen, Hjuken - Vännäsby, 65 km, 5 sträckor.

Sista dagen på årets Vindelälvsdrag lyste solen åter från en klarblå himmel. Men det var kallt på morgonen, - 25 grader 1 timme före start i Hjuken, så starten fick skjutas upp en halvtimme. Solens värmande strålar tog upp temperaturen ganska snabbt, så resten av dagen upplevdes vädret som fantastiskt vinterväder. Problemet med kylan är värst för förarna och det är luftvägarna som är känsliga, hundarna klarar kylan bättre.

Dagens strul i starten drabbade Vilhelmina Drag som blev kvar en liten stund vid starten med trassliga linor och längre ut på banan grenslade Kent Nilsson i lag 44 Vi Kunn Kör Hunn, ett träd och blev stående tills köskotern kom och hjälpte loss honom. Utrustningen var dock skadad och han fick lov att bryta sträckan. Det är sånt som händer på Vindelälvsdraget - och det kan hända den bäste.

Först till växeln i Vindeln kom Sollefteå Draghundsklubb (47) med världsmästaren Jan Svensson, 3 sekunder före Bo Göran Karlsson Team Lone Star (43) och med Volkmar Stuber, Kronbach (42) ytterligare 23 sekunder efter. I Vindelheden hade Team Lone Star åter greppet på tätstriden och ledde vid växeln med 1 min. 18 sek. över Doggy Express Björksele och efter en bra körning av Anna Björklund, som vann sin sträcka, låg där Kebnekajsorna (31) på tredje, plats ytterligare 3 min. 33 sek efter. Kebnekajsorna fortsatte att köra bra och även Susanna Kallungi vann sin sträcka in till Rödåsel och de knappade in på Doggy.

Först till slutmålet i Vännäsby kom Team Lone Star med en säker segermarginal för dagsetappen - 3.14 före Kebnekajsorna - och totalt 35.11 före Kebnekajsorna. Doggy Express Björksele körde in som tredje lag i Vännäsby, 38 sek efter Kebnekajsorna och 25.53 efter dem totalt.

En liten sammanfattning av det 11:e Vindelälvsdraget är att det ännu en gång har gått bra att slussa så mycket hundar, människor och fordon de 40 milen från Ammarnäs till Vännäsby. Det strular för lagen ibland - det är mycket som ska fungera i lagens egen organisation - men det hör till tävlingen. Det är inte för inte som arrangörerna kallar Draget för " ett äventyr från fjäll till kust".

Övriga fina körningar under dagen:
1:a sträckan - Thomas Fägerman, PS&B Specific, 4:a
3:e sträckan - Kjell Arne Ek, Vi Kunn Kör Hunn, 2:a
4:e sträckan - Johannes Kronbach, Kronbach, 2:a
5:e sträckan - Taina Teräs, Vi Kunn Kör Hunn, 18:e plats
		(Jag har berättat om Taina förut - hon är numera rullstolsbunden och kör
		sittande i pulkan med stavar)

Draghölsningar: Ann-Kristin Ångström 010-2548578 0950-15267 (hem)
Arrangör: Umeå Draghundsklubb