Pressinformation 20:e mars

VINDELÄLVSDRAGET - 99

Pressrelease VINDELÄLVSDRAGET -99 Dag 3 - etapp Björksele - Hjuken, 122,5 km
Följ Vindelälvsdraget på internet www.vindelalven.se Där hittar du alla resultat samt bilder från dagens tävling.

Vindelälvsdragets tredje dag bjöd på plusgrader, växlande molnighet - men mycket sol. Starten bjöd på stor dramatik när spåret efter några hundra meter efter startrakan, smalnade av och följdes av en s-kurva ned på älven. Doggy Express Björkseles Gunilla Bottke tog ledningen I starten och hennes hundar valde en ännu snävare väg ut på älven än där spåret gick. I den farten är det inte så mycket att fundera på - man kör vidare! Problem blev det då när resten av fältet förvirrades av hennes spår och det blev en ganska total hopkörning. Ett virrvarr av hundar, linor, slädar och förare fick redas ut innan fältet så småningom kom iväg igen. Här vill jag klart deklarera att jag är imponerad av hur sociala hundarna är, för I en sådan situation när hundarna är fulla av upphetsning inför att få springa och fastnar I en stor hög, så kunde man ju förvänta sig att upphetsningen lätt kunde förvandlas till aggressivitet. Men hundarna var snälla mot varann och inga bitskador eller något annat inträffade. Det är bevis på bra hundhållning och det ska hundförarna ha beröm för. Tråkigt är det dock att såna här situationer ska behöva uppstå och banläggarna får nog ta sig en rejäl funderare över nästa års nedfart till älven. I skrivande stund är protest inlämnad angående intemezzot I Björksele och det blir tävlingsdomarens och tävlingsjuryns ansvar att bedöma det inträffade, så det kan bli förändringar I resultatlistan.
Gunilla Bottke blev följdaktligen den som kom först till Vormsele, 2.10 före Jenny Fransson, Vilhelmina Drag och Jukka Koronen, Team Baron ytterligare 15 sekunder efter. I nästa växel I Rusksele, låg Team Baron först i spåret igen och det blev under hela dagen en tät strid mellan de två, där de växlade i ledningen. Vid sista växeln i Strycksele gick Magnus Sjöberg, Team Doggy ut 10 sekunder före Christer Majbäck för Team Baron och den duktige skidåkaren Christer var den som kom först in mot målet i Hjuken. Men då strulade det ordentligt för Christer, som stöp ett par gånger och tappade en hund som inte heller följde med in under målskynket med det övriga ekipaget. Detta är också föremål för protest och tävlingsjuryn har även här en knivig situation att bedöma.
Bakom tätlagen tog Kebnekajsorna hem tredjeplatsen för dagen, 11 min före Team Optimisterna från Granö och Vilhelmina Drag ytterligare 12.21 efter.

Totalt efter 3 dagar leder nu Team Baron, 5.31 före Doggy Express Björksele. Kebnekajsorna ligger på 3:e plats med närmare 40 minters marginal till Team Optimisterna. Men dessa resultat kan alltså ändras efter tävlingsjuryns utredning och beslut i de olika protestfallen.

Sista etappen på VINDELÄLVSDRAGET -99 går mellan Hjuken/Hällnäs-Vännäsby, start kl.9.00 i Hjuken, etapplängd 65 km, beräknad målgång i Vännäsby c:a kl.11.

Draghälsningar: Ann-Kristin Ångström 010-2548578 Arrangör Umeå Brukshundklubb
All info finns på www.vindelalven.se