Tillbaka till första sidan

Vindelälvsdagen
Dagsprogram
Pressmeddelande
Rådslaget
Prolog av lands- hövdingen vid filmpremiären
Knösen
Arrangörer
Tack!
In English

Vindelälvsdagen

Unik filmvisning på Vindelälven!

Den 23 januari kl 15.00 visas Runar Enbergs nya film DAGAR VID ÄLVEN utomhus på Vindelälvens snöklädda is mitt i Sorsele samhälle.

"Vi ville att filmpremiären i Sorsele skulle bli något extra, något nytt och oprövat" berättar Leopold Sjöström, samordnare hos Vindelälvskommunerna (ViEF), som svarar för det unika arrangemanget.

Byggandet av biografen har redan börjat. DAGAR VID ÄLVEN kommer att visas på 10x6 meter stor filmduk som skulpteras fram ur en gigantisk hög av ihopschaktad natur- och konstsnö. Även de flera hundra sittplatserna formas av snö. Det blir ett djärvt experiment och ett komplicerat bygge" berättar Simon Sundström på Sorsele kommuns gatukontor. "Det är många frågor att lösa. Klarar vi att skulptera fram en slät filmduk? Kommer snökonstruktionen att hålla? Hur bygger vi biobänkarna?".

Framför filmduken byggs en stor scen av packad snö för ett dansarrangemang och fyrverkeri i samband med filmvisningen. Ett fritidshus monteras upp på isen för filmprojektorer och ljudanläggning. Bara filmprojektorn är en bjässe med en lampa på hela 7000 W och man beräknar att filmduken kommer att väga 1000 (!) ton. Filmsalongen ska ramas in av brinnande marschaller, värmande eldar och drive-in för skotrar. En Vindelälvsby med marknadsstånd där det serveras mat och dryck från Sorselebygden finns också på älvens is.

En projektgrupp håller i trådarna tillsammans med personal från Sorsele kommuns gatukontor, räddningstjänsten, näringslivskontoret och Sorsele byaråd. Lokala företag, entreprenörer, föreningar och sorselebor ställer upp med arbetsinsatser, material och maskiner.

"Välkommen till festen", hälsar Leopold Sjöström. "Det kan bli såväl bitande januarikyla som snöfall och ett par minusgrader, men oavsett hur vädret blir rekommenderar jag rejäla vinterkläder, varmt på fötterna och en värmande sittdyna till biobänken. Med lite tur kan vi också få uppleva ett sprakande norrsken!".

DAGAR VID ÄLVEN är en film om människor och deras dagar vid Vindelälven - en dokumentär resa i tid och rum. Från samer med sin näring i fjällvärlden till den rörliga stadsbefolkningen, från nomad- till informations samhälle. Det exotiska norrländska landskapet är skildrat i fantastiska bilder av fotograferna Jens Fischer och Runar Enberg.

För ytterligare information om Sorselevisningen kontakta: Leopold Sjöström, tel: 070-5258732 (e-post: leopold@sorsele.se) Simon Sundström, tel: 0952-14071, 010-2627448

För mer information om "Dagar vid älven" kontakta: Runar Enberg, tel: 090-182220 ( e-post: runar.enberg@naud.se) Cia Edström, tel: 08-4020834 (e-post: ciaedstrom@hotmail.com)

Filmen har premiär i Umeå 22/1, Sorsele 23/1, Stockholm 12/2 och i övriga landet under februari månad. 

Läs Georg Anderssons vackra prolog som han läste upp innan filmen skulle börja!


Vindelälvsdalen Copyright © Framtid Vindelälven 1998