Vindelälvsdalen

Råd och utrustning inför cykelsemestern

Planera cykelfärden

Visst är det charmigt att ta dagen som den kommer, men i cykelsammanhang leder det oftast bara till besvikelser. När du åker från plats till plats och vistas utomhus stora delar av dagen är du beroende av din utrustning. Den tur du tänkt dig avgör vad du skall ta med dig. 

Hur många dagar tänker du vara ute? Hur tänker du övernatta? Är ni flera i "cykelsällskapet" som kan dela på gemensam utrustning? Tänker du hyra cykel vid startpunkten? Det är frågor som du bör begrunda och väga mot reskassa och önskad bekvämlighet.

Välj inte för långa dagsetapper, särskilt inte om terrängen är okänd. Mycket oförutsett kan inträffa även om det mesta brukar bli av angenämt slag.

Dagsetapper på 3-7 mil kan vara lagom. Om du väljer att hyra cykel, får du räkna med ökad risk för tekniska problem. Läs gärna lite om trakten du kommer att passera. Det ger turen ett mer intressant innehåll.

God kondition viktigt

Förutsättningen för lyckade utfärder är en väl fungerande cykel. Vet du egentligen hur din egen hoj uppför sig med full packning? Cykeln skall också ses över ordentligt så att lager och andra rörliga delar är i bästa trim, ekrarna jämnt spända, däck och slangar fräscha etc.

Om du har cykelvana och god kondition får du betydligt större utbyte av cykelfärden. Ta gärna cykelsemestern som mål för regelbunden cykelträning under försäsongen. Du skall kunna klara att sitta på cykeln en stor del av dagen utan att drabbas av krämpor. 2-3 träningsturer på 5 mil veckorna innan avfärd är ett önskvärt minimum.

Packningsprinciper

För att en cykel med tung last skall fungera stabilt och trafiksäkert finns vissa grundregler som du bör följa. Se bilden.

En packad långfärdscykel

Bakpackväskorna skall alltså vara av rimlig storlek och placeras så långt fram som möjligt på bakpakethållaren, utan att fötterna kan gå emot. Packningen skall vara jämnt fördelad mellan bak- och framväskorna.

Välj rätt cykelmodell

Det är svårt att välja cykel. Förutom val av fabrikat, som vi inte skall gå in på här, finns det flera cykelmodeller med olika användningsområden. Till långfärder är en växelcykel att föredra. Valet mellan 5, 10 eller 21 växlar är mindre väsentligt, viktigare är att du väljer lämpliga utväxlingskombinationer. Om bakhjulet, på lägsta växeln, snurrar ett varv när du trampar ett varv kommer du upp för de flesta backar.

Välj lätt utrustning

 Här är en checklista på prylar, som kan vara praktiska att ha med på kortare och längre turer. Allt skall dock vägas mot det färdprogram som planerats. Välj lätta varianter av alla utrustningsdetaljer. Planera in en "tvättdag" i stället för att ta med en mängd "rena ombyten", åtminstone vid längre färder.

 

framväskor

bakväskor

regnjacka T-shirts
regnbyxa cykelbyxor, korta
solskydd tandborste
litet cykelapotek shorts
Gore-Tex sockor spännremmar
kedjebrytare underkläder
lagningslappar cykeltröja
div skruvar vandrarhemssovsäck
reservslang reservekrar
fälgband sockor
wirelås större handduk (frotté)
  hårschampoo (liten)
däckavtagare regnskydd för packning
ekernyckel undertröja
bromswire tröja (varm)
pincett tvål
frikransavdragare tandkräm
några fasta nycklar klädnypor
solution cykelbyxor, långa


styrstångsväska

kamera
filmrullar
liten tvättsvamp
mössa
pass
sjukförsäkringsintyg
vandrarhemskort
anteckningsblock, penna
cykelkartor
kompass
lite godis, dextropur

 Vindelälvsdalen Copyright © VIKOM 2015 i samarbete med Vildmarksdata
www.milonic.com