Alfred Shemweta

Det är något speciellt med den här killen. Du känner det direkt du kommer i närheten av honom, utstrålningen från denna, till storleken, lilla kille når dig direkt han kliver in i rummet. Det vilar ett lugn runt omkring honom och om man som kvinna aldrig känt moderkänslor tidigare, så gör man det då. Man blir lugnare, snällare och mjukare bara av att titta på Alfred Shemweta.
Du känner förmodligen till Alfred för att han är en underbar löpare. Eller vad sägs om att han vunnit Stockholm Maraton två år i rad. Den lilla killen som föddes i distriktet Lu Shoto, men växte upp i Dar es Salam, har sprungit sig in i våra hjärtan. Men Alfred har fler strängar på sin lyra. I Tanzania är han mest känd för att han sjungit in låten Mtoto wa Africa, Det afrikanska barnet. Till viss del fick sången draghjälp av att det finns en speciell dag i Afrika som kallas just Mtoto wa Africa, men sången som spelades så mycket i Tanzanias nationella radio 1997 lever kvar och kommer säkerligen att spelas i många år framöver.
När han får tid över, skriver han dikter och noveller. Några av dem har publicerats i Tanzaniska tidningar. Det ryms mycket innan för den varma, glada ytan och bakom namnet Alfred Shemweta.
Det är i mångt och mycket en fröjd att vara tätbilsförare i Vindelälvsloppet. Man vaggar fram efter vägen i en hastighet av ca 22km/tim. Vissa dagar blir det ganska varmt. När Alfred springer upp bakom bilen, då måste man dra på. Springer och springer förresten, han tassar fram efter vägen, man ser nästan inte att hans fötter tar i asfalten och följaktligen så hörs det inget heller. Men det går fort och man känner hur vinden börjar fläkta inne i bilen. Alfred ser så underbart oberörd ut, han är så avslappnad i sin löpning och när vägen ringlar sig uppför en backe märks det inte på något annat sätt än att han böjer ner huvudet en liten aning. Fullständigt avslappnad men ändå så koncentrerad forsar han fram efter vägen.
I mitt hjärta har han en alldeles självklar plats, inte bara för att han är den suveräne löpare som han är, utan för att han efter all framgång han nått i livet ändå behållit sin ödmjukhet och medmänsklighet. Den resa Alfred Shemweta gjort genom livet, från Dar es Salam till Sverige, från Stockholm Maraton till Vindelälvsloppet, är få förunnat. Det är när man förstår den sagan, man också förstår hur stort livet är.
Det är med stolthet, stor lycka och djupaste tacksamhet som tävlingsledningen hälsar Alfred Shemweta välkommen till den 18:e upplagan av Vindelälvsloppet.

Kicks Törnlund
Tävlingsspeaker
Tätbilsförare
Tävlingsledningen
Vindelälvsloppet

FOTO: ÅKE JOHANSSON

Stäng fönstret återgå till startsidan.